behandling akupunktur

Spänningshuvudvärk

Symptom & behandling av spänningshuvudvärk

Spänningshuvudvärk är den vanligaste orsaken till huvudvärk. Denna form av huvudvärk förvärras ofta under dagen, särskilt i stressiga situationer. Den kan ofta kopplas till spänningar och smärta i nackmusklerna, vilket kan utlösa huvudvärken.

Några symtom är:

  • Dov, molande, tryckande värk
  • Huvudvärken är belägen till tinningar, pannan eller nacken, kan sitta som “en mössa” eller “ett band” över huvudet
  • Öm hårbotten
  • Huvudvärken förvärras i regel inte av fysisk aktivitet

Spänningshuvudvärk kan vara svårt att skilja från migrän. Tillfällig spänningshuvudvärk kan dessutom leda till svårare migrän. Någonting att tänka på är att migränsmärka typiskt förvärras av fysisk aktivitet, medan spänningshuvudvärk i regel inte gör det. En promenad är nyttigt för att få spända muskler att slappna av.

Orsaker till spänningshuvudvärk

Det finns många orsaker till spänningshuvudvärk, och det är viktigt att identifiera vad som utlöser problemet för att kunna undvika det i framtiden. Nackproblem kan vara en utlösande faktor, men det finns också andra klassiska orsaker, inklusive brist på vila och sömn, nedsatt funktion i nackens kotor och muskulatur, triggerpunkter i nack- och ryggmuskulaturen, stress, synproblem, depression, brist på fysisk aktivitet och järnbrist. Onaturliga positioner, som att stirra på en datorskärm eller mobiltelefon under lång tid, eller att köra bil under en lång period, är vanliga orsaker. Vad som utlöser spänningshuvudvärk kan vara mycket individuellt, men det finns vissa aktiviteter som ofta är orsaken.

Behandling av spänningshuvudvärk

Det finns effektiva behandlingar för spänningshuvudvärk som inte bara involverar medicinering. Hos en naprapat kan du få hjälp med behandling av de spända musklerna genom muskulär behandling, triggerpunktsbehandling, akupunktur, massage och stretching. Vi kan lindra både akuta symptom och arbeta förebyggande. Om du lider av återkommande spänningshuvudvärk, kan vi hjälpa till att behandla de underliggande spänningarna, även om du inte upplever ett anfall just vid besöket.

På Naprapatklinik018 i Uppsala behandlar vi spänningshuvudvärk med metoder som syftar till att normalisera nervsystemets funktion. Vi använder mobilisering eller justeringar av stela leder, muskelbehandling och medicinsk akupunktur, baserat på patientens individuella behov och bakgrund. Behandlingsområden kan inkludera nackens leder, bröstryggen och muskulära spänningar i nacke eller ansiktsmuskulatur. Var du känner smärtan ger oss en indikation om vilka strukturer som är påverkade och var i nervsystemet vi kan påverka det ifrån.

Förebygg spänningshuvudvärk

För att förebygga spänningshuvudvärk är det viktigt att inte försumma grundläggande rutiner som mat, sömn och träning. Om du har ett kontorsjobb, bör du undvika att alltid ha samma arbetsställning. Ta korta pauser för att göra några axelrullningar eller sträckningar, och försök att ta en promenad på lunchen för att minska skärmtiden.

På Naprapatklinik018 i Uppsala är vi här för att hjälpa dig att hantera och förebygga spänningshuvudvärk. Med en rad behandlingsalternativ och en individuell inställning till varje patient, strävar vi efter att ge dig den mest effektiva och säkra behandlingen för dina behov.

Välkommen till oss på Naprapatklinik 018 så hjälper vi dig!

Läs vidare om våra behandlingar.

Kontakta oss via formuläret i denna länk eller ring oss för konsultation av dina besvär.

Naprapatklinik 018 ingång

Undrar du något mer och vill komma i kontakt med oss? Eller vill du boka tid online?