Tejpning är en metod som används för att stödja, skydda och avlasta leder. Beroende på syfte använder man olika former av tejp. En vanlig sporttejp används för att skydda en skadad led mot rörelser som skulle förvärra skadan. Sporttejpen är oelastisk och förhindrar rörlighet vid till exempel en stukning eller sträckning i fot-, knä-, hand- eller fingerlederna. Den kan därför indirekt bidra till läkning efter en skada och även hindra smärta.

Kinesiologitejp

Kinesiologitejp är en form av tejp som används för att ge stöd och lindring till muskler och leder. Det är en elastisk tejp som är gjord av bomull och polyester och har en limfri beläggning på ena sidan. Till skillnad från andra sporttejper kan den andas, vilket gör att den kan sitta på i flera dagar. Eftersom den är elastisk förblir man flexibel och obehindrad i sin rörelseförmåga. Kinesiologitejp är därför populärt bland idrottare. Att tejperna har olika färger innebär inget i styrka, utan handlar mer om valmöjligheter i att matcha övrig utrustning!

Hur används kinesiologitejp?

Kinesiologitejp hjälper till att stötta muskler och leder som har skadats eller är överansträngda genom att ge en kompression som hjälper till att öka blodcirkulationen till det skadade området. Detta kan hjälpa till att lindra smärta och inflammation och öka läkningen av skadan. Kinesiologitejpen används också för att förebygga skador. Genom att ge stöd till muskler och leder kring fot, axel, knä eller rygg som är i riskzonen, kan tejpen korrigera muskelfunktioner och hjälpa till så att lederna inte utsätts för extrema positioner vid träning eller match.

Speciellt vid smärtor i rygg, länd, skuldror, vader och lår (musklerna omkring knäet) använder många idag kinesiologitejp som behandling – ibland som avlastning, ibland som symtombehandling eller förebyggande behandling.

Det finns flera olika metoder för att applicera kinesiologitejpen. Den vanligaste metoden är att applicera tejpen i ett strikt drag i linje med muskeln. Detta kan hjälpa till att ge stöd och kompression till muskeln och förbättra blodcirkulationen. Andra metoder inkluderar att applicera tejpen i en ”I”-form eller en ”X”-form för att ge mer stöd till ett specifikt område.

Det är viktigt att notera att kinesiologitejp inte är en ersättning för annan typ av medicinsk behandling eller läkarvård. Om du lider av en idrottsskada ring oss nu och boka tid med en av våra erfarna behandlare.

Boka tid för behanling

Behandlingen kostar 750kr för 45 minuter och är en del av vår naprapatbehandling. Om du är känner dig osäker på om det är rätt behandling för dig så kan du kontakta oss för rådgivning.

Naprapatklinik 018 ingång

Undrar du något mer och vill komma i kontakt med oss? Eller vill du boka tid online?