Symptom & behandling av smärta i nacken

Att få smärta i nacken och axlarna är vanligt och något som de flesta drabbas av någon gång. Det kan bero på stelhet och spänningar i muskulaturen exempelvis efter längre tids sittande eller statiskt arbete. Stress och oro kan också ge spända muskler som i sin tur ger smärta.

Nackspärr/Torticollis

Nackspärr innebär att muskulaturen i nacken plötsligt krampar, det gör ont och stelhet i nacken uppstår. Krampen och smärtan gör att det blir svårt att röra på huvudet, vanligtvis är ena sida av nacken mer påverkad. Besväret uppkommer ofta i samband med en hastig rörelse eller vid en överbelastning, men det är också vanligt att vakna med nackspärr på morgonen. Ofta kan arbetssituationen relateras till problematiken men likaväl rörelsemönster hos den drabbade personen.

Diskbråck i nacken

Diskbråck innebär en utbuktning av disken som orsakas av att en del av den mjuka kärnmassan i disken tränger ut och det bildas ett diskbråck eller en diskbuktning.

Diskbråck i halsryggen kan ge en lokal smärta i nacken samt stelhet. Ett diskbråck kan också trycka på nerver och andra närliggande strukturer, vilket i sin tur kan leda till en utstrålande smärta i en eller båda armarna och i skuldrorna. Andra symptom kan vara domningar och pirrningar i arm och hand. Smärtan kan vara mycket besvärande och påverka nattsömnen.

Spänningshuvudvärk

Den vanligaste formen av huvudvärk kallas för spänningshuvudvärk. Orsaken är oftast spända muskler i nacke eller käkar till följd av stress och trötthet. Även känslomässiga påfrestningar kan vara en utlösande faktor.

Symtom:

  • Dov, molande, tryckande värk
  • Huvudvärken är belägen till tinningar, pannan eller nacken, kan sitta som “en mössa” eller “ett band” över huvudet
  • Öm hårbotten
  • Huvudvärken förvärras i regel inte av fysisk aktivitet

När ska jag söka vård?

Du ska söka vård direkt på vårdcentral eller akutmottagning om du upplever:

  • Plötsligt får kraftig, ihållande huvudvärk
  • Har feber samtidigt som du har ont och är stel i nacken
  • Har ont i nacken och axlarna efter en olycka.

Läs vidare om våra behandlingar.

Maila oss via formuläret i länken eller ring och konsultera oss idag.

Naprapatklinik 018 ingång

Undrar du något mer och vill komma i kontakt med oss? Eller vill du boka tid online?