Symptom & behandling av nackspärr

Nackspärr är en vanlig åkomma som kan drabba människor i alla åldrar. När du får nackspärr känns nacken extremt stel, gör ont och är svår att böja åt ett eller flera håll. Det kan vara obehagligt och smärtsamt, men det är vanligtvis inte allvarligt och förbättras oftast inom några dagar till veckor.

Vad är nackspärr?

Vad är nackspärr egentligen? Stelheten och smärtan beror på att musklerna i nacken krampar, och när det sker blir musklerna så stela att du inte kan röra huvudet och nacken som vanligt. Enkelt förklarat uppstår krampen när nervsystemet signalerar överbelastning i leden mellan kotorna i nacken. Ofta är ledkapseln/disken i leden också svullen.

Orsakerna till nackspärr varierar. Vanligtvis uppstår det plötsligt och kan vara resultatet av en muskelsträckning eller överansträngning i nacken. Det kan också utlösas av dålig hållning, plötsliga rörelser, stress, kyla eller när du sovit på ett sätt som belastar nacken fel. Nackspärr kan också uppstå efter en olycka, både direkt när traumat inträffar och en lång tid efteråt.

Hur får man bort nackspärr?

Symtomen på nackspärr inkluderar alltså smärta och stelhet i nacken, svårigheter att vrida eller luta huvudet åt sidan, huvudvärk och ibland även smärta eller domningar i axlar, armar eller händer. För att lindra symtomen och påskynda återhämtningen är det viktigt att inte överbelasta nacken, men inte heller vara helt stilla.

5 tips på hur man kan få bort nackspärr:

  • Vila – Det är viktigt att låta den onda nacken vila och inte göra några aktiviteter som förvärrar symtomen. Men vila i lagom mängd! För att nackspärren ska lätta är det viktigt att inte vara helt stilla, då finns risken att smärtan kvarstår ännu längre.
  • Lugna rörelser – För att nackspärren ska försvinna och svullnaden minska är det viktigt att hålla i gång blodcirkulationen. Med försiktiga rörelser och nackövningar kan du sakta återfå rörligheten. Se bara till att avbryta rörelsen om det gör väldigt ont, det kan i stället förvärra symtomen.
  • Värme eller kyla – Många upplever att smärtan minskar av ett varmt bad eller dusch. Du kan också testa att lägga en värmekudde över nacken. Värmen kan lindra muskelspänningarna och öka blodflödet till området, vilket gör att rörligheten förbättras. Även kyla kan minska inflammationen och lindra smärta. Testa att vira in en ispåse i en handduk och håll mot nacken, men avbryt om du känner större obehag.
  • Tänk på hur du sover – Nackspärr uppstår ofta på grund av att du sovit i en konstig ställning där nacken inte får vila. Om du exempelvis sover på mage hamnar nacken ofta i en onaturlig position som leder till stelhet när du vaknar. Det viktigaste att tänka på, främst för att förebygga nackspärr, är att investera i en bra kudde som är anpassad utifrån hur du brukar sova – på rygg, mage eller sidan.
  • Smärtstillande – Receptfria tabletter mot smärta och inflammation kan hjälpa i stunden. Tyvärr kommer du såklart inte återfå full rörlighet i nacken så fort tabletten börjar värka, men den kan göra så att smärtan lättar för stunden. När du inte har lika ont är det troligtvis lättare att slappna av, vila och andas ordentligt, vilket i sig hjälper dig att få bort nackspärren.

När ska du söka professionell hjälp?

Om symtomen inte förbättras inom några dagar, eller om du idrottar och snabbt behöver vara återställd till en viktig match eller tävling, då kan du söka professionell hjälp hos en naprapat.

Först och främst undersöker naprapaten noggrant varför du har nackspärr, och reder ut om felet egentligen sitter i nacken eller någon annanstans i kroppen. När en skada eller felbelastning uppstår i kroppen är det vanligt att i stället få ont någon annanstans, och nacken är inget undantag. Om naprapaten exempelvis upptäcker att grunden till din smärta beror på ett problem vid skulderbladen eller i bröstmuskulaturen är det också där behandlingen ska utföras.

Våra erfarna naprapater på Naprapatklinik 018 använder olika metoder för att underlätta och få bort nackspärr, beroende på dina specifika symtom. Det handlar vanligtvis om mobilisering och justering som förbättrar rörligheten och lindrar smärtan, men kan också innefatta bland annat stretching, manipulation, massage och rådgivning kring ergonomi och träning. 

Var uppmärksam på att om du har väldigt ont i nacken och samtidigt har hög feber bör du i stället söka vård hos din vårdcentral eller akutmottagning.

Välkommen till oss på Naprapatklinik 018 för hjälp med din nackspärr och andra smärtsamma problem

Läs vidare om våra behandlingar.

Kontakta oss via formuläret i denna länk eller ring oss för konsultation av dina besvär.

Naprapatklinik 018 ingång

Undrar du något mer och vill komma i kontakt med oss? Eller vill du boka tid online?