Fot

Smärta i foten kan vara besvärande. Olika anledningar till smärtan kan vara nervinklämning, svag muskulatur eller överansträngningar i fotens och/eller vadens muskulatur.

Hälsporre-Plantar fasciit-Ont i foten
Hälsporre, plantar faciit, kan orsaka en stark smärta under eller på insidan av hälen och beror på en överbelastning av senplattan i hålfoten. Överbelastningen sker när den som drabbats har ökat belastningen av foten. Det kan exempelvis ske när du ökat träningsdosen i löpning, stått och gått mycket på hårt underlag eller använt hårda skor.
Med tiden kan överbelastningen av senan göra så att kroppen bildar ett kalkutskott under hälen, det vi kallar hälsporre. Det är inte kalkutskottet i sig som ger smärtan utan irritationen av senan. Smärtan känns framförallt vid det första stegen du tar på morgonen samt efter vila.

Mortons neurinom-Nervinklämning
Om du har ont i främre delen av foten kan det bero på Mortons syndrom. Den orsakas av att en nerv under en längre tid kläms mellan två av framfotens ben. Inklämningen kan ge upphov till en förtjockning av nerven, ett så kallat neurinom. Mortons är ganska vanligt och förekommer i alla åldrar.

Fatpad syndrom – krossad hälkudde
Uppstår oftast av kraftigt våld mot hälen, att belasta hälen med kroppsvikten genom exempelvis hopp eller liknande kan resultera i att hälkudden som sitter under hälbenet går sönder.